О нама

Удружење балетских уметника Србије је добровољно, невладино и непрофитно професионално удружење које окупља играче, кореографе, педагоге,  репетиторе, критичаре и теоретичаре балетске и савремене плесне орјентације ради остваривања заједничких циљева на пољу развоја и унапређења балетске уметности и уметничке игре у најширем смислу, као и других заједничких интереса.

УБУС  у оквиру  редовних годишњих пројеката  организује Фестивал кореографских минијатура и додељује најпрестижније награде у области уметничке игре - награде "Димитрије Парлић" , "Наташа Бошковић", "Смиљана Мандукић" и Награду за животно дело.  Удружење такође реализује пројекте у области издаваштва, организује трибине, радионице и сусрете са еминентним уметницима .  У циљу очувања сећања  на велике ствараоце из области балета и плеса поставило је више спомен обележја.

Удружење балетских уметника Србије на пољу заштите права и интереса својих чланова се залаже  за решавање проблема одласка балетских уметника у пензију, питања  у области ауторских и интерпретаторских права и исплате доприноса и здравственог осигурања самосталним уметницим. УБУС учествује у раду Координационог одбора уметничких удружења Србије, где је заједно са осталим уметничким удружењима  укључњн у израду предлога разних законских решења и покретања многобројних иницијатива за побољшање статуса уметника уопште.

УБУС, као поверени посао по Закону о култури, утврђује статус и води евиденцију о самосталним уметницима. Један је од оснивача Организације за колективно остваривање права интерпретатора ПИ и оснивач Фондације Удружења балетских уметника Србије.

Поред ових активности удружење реализује низ других пројеката у циљу афирмације, презентације, унапређења и заштите интереса уметника које представља.

Удружење балетских уметника Србије у складу са Законом у култури је једино репрезентативно удружење у области балета и плеса у Србији.

У 2012. години Удружење балетских уметника Србије обележава 50 година постојања.